13-09-09

Carine Russo verlaat de Senaat


Russo+.pict_151413

Carine Russo, de moeder van Mélissa, één van de dodelijke slachtoffers van Marc Dutroux, kondigde vrijdagavond in een brief aan de federatieraad van Ecolo aan dat ze na twee jaar de Senaat verlaat.

In haar brief verwees zij naar haar gezondheidsproblemen en de moeilijkheden die ze had om zich aan te passen aan het politieke en parlementaire leven.

In november 2008 zei Russo al dat ze ontgoocheld was in het functioneren van de instellingen en de partijen. Ze dacht er bijna dagelijks aan om met de politiek te stoppen omdat ze de indruk had haar familie in de steek te laten.

Ze had het naar eigen zeggen erg moeilijk met het formele karakter en de vele procedures van het politieke en parlementaire leven.

De senatrice is niet bitter. Ze benadrukt dat haar engagement en haar sympathie voor Ecolo behouden blijft.

Bij Ecolo zegt men de keuze van Carine Russo te respecteren. « Ze heeft echt het maximum gedaan om haar contract te vervullen, maar we begrijpen dat een vrouw van het terrein moeilijkheden ondervindt om zich aan te passen aan de politieke realiteit », benadrukt de woordvoerder van de Franstalige groenen.

Russo was een gecoöpteerde senatrice. Tijdens de federatieraad van 25 september wordt beslist wie haar opvolgt.

Carine Russo behaalde bij de Senaatsverkiezingen in 2007 op de voorlaatste plaats 57.747 voorkeursstemmen. Zij wilde zich bij Ecolo vooral inzetten voor een sociale justitie en voor het milieu.
« Ecolo heeft een slogan: ‘Een groenere aarde voor een rechtvaardigere wereld’. Ik wil die omdraaien, want een sociale justitie is voor mij een prioriteit. Ecologie kan niet zonder een rechtvaardig gerecht, want anders krijgen we een ecologie aan twee snelheden », aldus Russo.

Carine Russo was niet de eerste ouder van een van de slachtoffers van Dutroux die zich in de politiek waagde.
Zo richtte Paul Marchal, de vader van An Marchal, in 1998 de Partij voor Nieuwe Politiek in België (PNPb) op. Ook hij kwam al vlug tot de conclusie dat politiek niet echt iets voor hem was: bij de verkiezingen van 1999 haalde de PNPb een schamele 0,3 procent, alhoewel dat ook voor een deel het gevolg was van het negatieve beeld dat de media van hem schetsten. Datzelfde jaar nog zegde hij de politiek vaarwel.


LINKS:

- Droit Fondamental - (French, English, Italian)
- Website Morkhoven (English, French, Italian, Dutch)

De commentaren zijn gesloten.