01-11-09

Kortnieuws gevangenen


Zondag, 1 november 2009

Zes gevangenen uit Guantanamo gearriveerd in Palau

Zes Chinese Oejgoeren die in Guantanamo zaten opgesloten, zijn overgebracht naar Palau, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Palau had aangeboden hen vrij te ontvangen. De zes mannen behoren tot de islamitische en Turks sprekende minderheid in het noordwesten van China. Hoewel ze onschuldig werden verklaard aan terrorisme, zaten zij al meer dan zeven jaar gevangen in de militaire basis Guantanamo. « In Palau gaan ze hun leven in vrijheid opnieuw proberen op te bouwen », aldus hun advocaten in New York. (afp/bdr)
De Morgen, 1.11.2009

Belgische gevangenen kunnen naar Nederland dankzij akkoord

belgische gevangenen kunnen naar nederland dankzij akkoord
Belgische gevangenen kunnen in de toekomst hun straf uitzitten in de gevangenis in Tilburg. De Nederlandse staatssecretaris voor Justitie Nebahat Albayrak en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) hebben hierover zaterdag een verdrag getekend.

Na maanden van onderhandelen is er eindelijk een akkoord. Dat legt vast dat België, in afwachting van de bouw van nieuwe gevangenissen tegen 2012, 500 cellen huurt in het Nederlandse Tilburg. België zal hier jaarlijks 30 miljoen euro voor neer tellen. Albayrak en De Clerck hadden het zaterdag over « een unieke samenwerking ».

Niet alle gevangenen komen in aanmerking om in Nederland opgesloten te worden. De gedetineerden mogen niet vluchtgevaarlijk zijn en zware criminelen blijven hoe dan ook in België.

De gevangenis in Tilburg wordt een vestiging van de gevangenis in Wortel. De cellen blijven op Nederlands grondgebied, maar België mag een directeur aanduiden. Gedetineerden die op verlof gaan, zullen eerst naar ons land vervoerd worden voordat ze vrij komen.

België kampt al langer met een enorm cellentekort terwijl onze noorderburen met overcapaciteit en onderbevolking zit. Even leken acht gevangenissen te moeten sluiten waardoor er 1.200 mensen hun job zouden verliezen. « De sluiting van gevangenissen kunnen we hiermee uitstellen », aldus Albayrak.

Het Belang van Limburg, 31.10.2009


Cipiers uit verschillende gevangenissen staken na gijzeling

De oproep van de cipiersvakbond tot een nationale stakingsactie na de opmerkelijke gijzelingsactie van donderdagnacht in de gevangenis van Leuven-Centraal krijgt heel wat bijklank. In verschillende gevangenissen wordt de oproep opgevolgd.

Bij de gijzelingsactie van donderdagnacht werd één van de gijzelnemers gedood en raakten ook vijf anderen gewond. Een vrouwelijke cipier kreeg heel wat messteken te verwerken en raakte levensgevaarlijk gewond.

Toen de situatie onder controle was besloten de cipiers van de Leuvense gevangenis om het werk neer te leggen. De cipiersvakbond ACOD deed een oproep tot nationale staking om de onveiligheid in de Belgische gevangenissen aan te klagen.

De cipiers van de gevangenissen van Turnhout, Sint-Gillis, Dendermonde, Oudenaarde, Merksplas, Vorst en Hasselt beslisten al om in te gaan op die oproep en legden het werk neer. Zij eisen betere veiligheidsmaatregelen en klagen over het steeds uitbreidende takenpakket. Cipiers van Leuven-Centraal staken zeker voort tot maandag.

Het werk van de cipiers wordt overgenomen door de politie.

« De veiligheid van het personeel staat hier al een hele tijd onder zware druk. De voorbije weken is dat nog aangekaart. De situatie is nu geëscaleerd tot wat er is gebeurd. U begrijpt dat dit ontoelaatbaar is voor het personeel. »

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zal vrijdag nog met de vakbonden rond de tafel gaan zitten om te praten over het incident. De West-Vlaamse politicus wijt de opstand aan de overbevolking van de instelling.

« Er is meer volk, meer druk op het personeel, dat creëert een sfeer van nervositeit en dus moeten we dringend oplossingen vinden », aldus de CD&V-er. « We zitten vandaag aan 10.400 gevangenen, dat is 2.000 meer dan de capaciteit toelaat. Daar moeten we absoluut een stop op zetten. »

Intussen is het ook onrustig in de gevangenis van Lantin. De gedetineerden zijn er niet te spreken over het personeelstekort en het strikt veiligheidsbeleid dat daardoor geldt. De gevangenen mogen geen bezoek ontvangen of telefoneren. Op douchen staat een limiet.

Het Belang van Limburg, 30.10.2009

————————————————–

http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid875677/belgische-...

Tags: , , ,

De commentaren zijn gesloten.