05-05-10

Yves Desmedt en de 'vernieuwing van de Belgische politiek'

Samira Benomar via Annemie VerbeirenGelijk heeft Yves: : 'Si tous les dégoûtés s'en vont, il n'y a que les dégoûtants qui restent.'

www.demorgen.be
Apolitiek - De Gedachte, Standpunt - Het kost niet eens veel moeite om begrip op te brengen voor Jeroen Olyslaegers, Stijn Meuris en die vele anderen die ik dezer dagen tegen het lijf loop en die er even genoeg van hebben, en die ...


Reacties:

Typisch voor Yves Desmet. Eerst een beetje verontwaardiging en woede en dan een oproep om opnieuw vertrouwen te hebben in de politiek.

Volgens mij is het beter dat men de boel zonder hoop of geloof verder laat verrotten en daarnaast iets anders opbouwt.

Wat is dat stemrecht (in feite moeten van een stemplicht spreken) nog waard ? Men kiest en de partijbonzen beslissen achter onze rug welke personen er als parlementslid en/of minister benoemd worden. Verder worden er, nog voor de kiesresultaten bekend zijn, politieke akkoorden gesloten waarop men als kiezer geen enkele vat heeft.
Ons kiesstelsel is failliet, mijn beste Samira, alhoewel de schijn wordt gewekt dat onze parlements- en regeringsleden nog op een democratische manier en dank zij onze stemmen verkozen worden. Parlements- en regeringsleden hoeven ook geen enkele verantwoording meer af te leggen, eens dat ze verkozen en door de interne keuken benoemd zijn. 
Op wie moet men stemmen ? Op de zoon van de kleinzoon van de dochter van de Eerste Minister ? Op iemand die, na de verkiezingen, overstapt naar de N-VA of het Vlaams Belang ? Op een journalist die dank zij zijn jarenlange carrière, de N-VA-Kamerlijst of de Kamerlijst van het Vlaams Belang trekt ? Op één of andere bekende vlaming die dank zij de VRT- en VTM-inteelt-kwisprogramma's zijn goed belegde boterham in de politiek kan verdienen zonder een bal te moeten doen ?
En er wordt toch al een extreem-rechtse politiek gevoerd waarin de burger geen enkele inspraak heeft.
Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld voor de CD&V stemmen die het op een akkoordje met de N-VA en het Vlaams Belang gooit of voor het Vlaams Belang en de N-VA stemmen die afspraakjes met de CD&V maken ?
Een oude zieke man die meer te genezen valt, helpt men niet door op hem te stemmen. 
Yves Desmedt speelt de rol van iemand die, zoals de meerderheid van de bevolking, baalt van de politiek maar er toch nog in gelooft. En dat doet hij al jaren.
Hij is trouwens niet de enige die dit land op dergelijke manier overeind heeft weten houden om het verder te laten verrotten. Want, zoals ik zei, eens als de politici, zonder rechtsstreeks verkozen te worden, zeker zijn van hun positie, dan kan het spel weer beginnen en zijn we weer terug bij af.
Wat trekken die politici er zich van aan dat het land langzaam om zeep gaat? Voor hen is de buit binnen en dat is zowat het enigste wat voor hen telt. 
In het begin kon Desmedt met zijn geleuter over een 'radicale minderheid' en het 'voorkomen van erger', nog heel wat lezers overtuigen.
Maar de tijden veranderen. Die 'kleine radicale minderheid' is langzaam een meerderheid aan het worden, zeker na het geknoei dat deze regering de voorbije jaren tentoon heeft gespreid. En dan spreek ik nog niet over de schandalen die door de regeringen en corrupte regeringspartijen systematisch in de doofpot werden gestopt. 
Het is tijd voor een nieuwe wind, Samira, en die kan er alleen komen als de mensen radicaal besluiten om zich niet meer door figuren als Yves Desmedt te laten ompraten.
Ik ben er zeker van dat mijn grootvader mijn standpunt zou gedeeld hebben.

De democratie die het programma van het Vlaams Belang uitvoert, dus 'niet in de steek laten' ...

En nog iets wat mij van het hart moet en waarvoor ik op allerlei politieke forums zal pleiten:
Waarom moet de Belgische belastingsbetaler zes regeringen (Federale regering, Vlaamse regering, Waalse regering, Regering van de Franse Gemeenschap, Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Regering van de Duitstalige Gemeenschap) en duizenden parlementsleden betalen als het systeem toch niet werkt ?
Zeker nu het minder goed begint te gaan in Europa, met het failliet van de Griekse Staat als voorbeeld, is het van belang dat er streng gesnoeid wordt in de regeringsuitgaven. Ik denk hierbij niet aan de gezondheidszorg of de welzijnsvoorzieningen maar op de eerste plaats aan de regeringsstructuren zelf die niet in staat zijn om op een normale wijze te functioneren.
Mijn voorstel zal bij de goedbetaalde regeringsleden, regeringsfunctionarissen en parlementsleden ongetwijfeld niet in goede aarde vallen maar de burger die voor het politieke geknoei financieel moet opdraaien, zal er anders over denken.
Het is in ieder geval al heel wat anders dan de hele heisa rond het hoofddoeken en het boerka-verbod die eigenlijk alleen maar bedoeld is om te verhinderen dat er concrete voorstellen worden uitgewerkt om het politieke bestel terug wat leven in te blazen.

Gaan stemmen en zich achteraf beklagen dat er 'weer niks veranderd is' en dat 'alle politici egoistisch en corrupt zijn'.

'Democratie is iets wat je elke dag weer moet verdienen', zou ik bijna zeggen...

Een beetje provocatie kan geen kwaad hé Samira.
Dat zorgt voor reacties.
Wat Yves Desmedt betreft: het is misschien enkel een persoonlijk gevoel maar op één of andere manier walg ik van die kerel. Heeft het misschien te maken met zijn artificieel beschaafd Karel-De-Gucht-taaltje en het feit dat hij al jarenlang in elk politiek debat met dezelfde mensen weer te vinden is.
Ik weet het niet.
Vroeg of laat, kom ik daar wel achter.

Bron: Facebook-site van Samira Benomar op http://www.facebook.com/samira.beno?v=wall&story_fbid=123115394368068&ref=mf

Yves Desmedt, De Morgen, vernieuwing, Belgische politiek
Yves Desmedt en de 'vernieuwing van de Belgische politiek'

De commentaren zijn gesloten.