02-04-12

Vleesfraude: Food Impex

vleesfraude.jpgTwee jaar voor kopstukken "grootste vleesfraude ooit"

27/04/09 - Het Gentse hof van beroep heeft deze namiddag de vroegere zaakvoerders van het failliete vleesbedrijf Food Impex in Gavere veroordeeld tot twee jaar cel voor bedrieglijk onvermogen. Beklaagde Jean-Pierre Verhaeghe, die in Monaco woont maar aanwezig was bij de uitspraak, werd onmiddellijk aangehouden.


Slachtafval werd kwaliteitsvlees
De zaak is een uitloper van de fraude bij het bedrijf Food Impex uit Gavere tussen 1992 en 1994, die bekend stond als de "grootste Belgische vleesfraude ooit". Het bedrijf verkocht onder meer slachtafval en bedorven vlees als kwaliteitsvlees en op die manier ontving het onrechtmatig voor miljoenen aan subsidies. Om hun praktijken te verbergen, maakten de fraudeurs stempels van de gezondheidsinspectie na en vervalsten ze etiketten met erkenningsnummers van andere handelaars.

Bijna 4 miljoen euro verbeurd verklaard
De zaakvoerders Jean-Pierre Verhaeghe en Nicole Sentobin kregen in 2004 een voorwaardelijke straf. De rechtbank meende toen dat de redelijke termijn overschreden was en legde geen effectieve straf op. Wel werd het geld dat de twee verdiend hadden met de fraude verbeurd verklaard, een bedrag van bijna 4 miljoen euro. Ze moesten ook miljoenen euro aan schadevergoedingen betalen aan de burgerlijke partijen, onder meer de curator van het failliet gegane Food Impex en het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau, dat de Europese subsidies had uitbetaald.

Bedrieglijk failliet
De vroegere zaakvoerders beweerden dat ze geen geld meer hadden om hun slachtoffers te vergoeden, maar de correctionele rechtbank oordeelde in 2006 dat ze zich bedrieglijk failliet lieten verklaren. Het hof van beroep bevestigde vandaag die uitspraak. 

In de boeien geslagen
De rechters vreesden dat Jean-Pierre Verhaeghe zich aan de uitvoering van het arrest zou onttrekken. Daarom werd zijn onmiddellijke aanhouding bevolen. De politie sloeg de veroordeelde na het vonnis in de boeien. (belga/eb)

16:09 Gepost door Hugo in Food Impex, Vleesfraude | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.