15-04-12

Argusoog over de demonstratie voor de vrijlating van Marcel Vervloesem

Verslag van de Demonstratie vrijlating Marcel Vervloesem

Door  op 30 maart 2012 |

Verslag van de Demonstratie vrijlating Marcel Vervloesem op initiatief van de Werkgroep Morkhoven en Klokkenluideronline te Turnhout dd. Donderdag 29 maart 2012.

Om 13:00h kwam ik aan in Turnhout en was bezig mijn auto in de parkeer garage te zetten, De Parkeergarage op de Wezenstraat 10. Ik was afgedaald tot de tweede verdieping ondergronds, en het viel me op dat een auto zeer hinderlijk in mijn achteruitkijkspiegels aan het schijnen was, terwijl ik achteruit aan het insteken was. Deze parkeergarage is natuurlijk de plek waar alle lieden van het Turnhoutse parket hun wagens parkeren. Dat terzijde.

Twee trappen omhoog en je stapt het plein op waar je meteen op het Kasteel aankijkt. Waar is nu het gerechtsgebouw dacht ik. Na wat rondlopen zag ik een moeder en dochter wachten voor de grote deur van de Turnhoutse gevangenis, die zich eveneens in het centrum van Turnhout bevindt. “Waar is het gerechtsgebouw?” De moeder loopt resoluut van de poort af de straat op en wijst naar het kasteel wat omgeven is door een slotgracht. “Ach dat kan toch niet waar zijn? Dat ding heeft toch alleen maar een ceremoniële functie en monumentale waarde?” “Nee nee” zegt de vrouw ” Ge moet daar langs lopen en over de Kasteelbrug het gerechtsgebouw binnen.” Ze loopt zelfs met me mee om het expliciet aan te wijzen. Ik ben verbijsterd.

Het was nog vroeg en ging wat te eten halen. Bij terug komst stond ik een tijdje te kijken wat er dan allemaal niet bij die slotbrug van dat Kasteel, wat blijkbaar het gerechtsgebouw is, te zien was. Het was om ongeveer 13:50 u dat er een normale personen auto kwam aangereden, voor de Kasteelbrug rechtsaf boog en tegen de kade aan parkeerde. Twee mannen stapten uit en geleiden twee andere mannen die aan elkaar geketend waren met handboeien uit de auto, en commandeerden ze over de Kasteel-brug het gerechtshof in. De auto had geen identificatie als zijnde een politie voertuig en de twee mannen droegen geen politie-uniform. De auto had zelfs geen blauw zwaailampje.

Erg opmerkelijk. Vervolgens zie ik een man die uit Den Bosch blijkt te komen, en eveneens op zoek is naar de demonstratie en ook getuige was van de parketwacht activiteiten. We lopen door en om 14:00 u arriveren we op de hoek achter het Kasteel bij een café met terras en ga daar zitten om die kasteel brug goed in de gaten te houden. Tegelijkertijd arriveren drie mannen die alle drie subiet een pilske bestellen en eveneens op het terras gaan zitten.

We zitten er nog geen minuut, en er komt alweer een personen auto aangereden met vier personen erin. Weer twee agenten in burger, naar ik aanneem en dit keer een man en vrouw die aan elkaar geketend met handboeien over de kasteel brug het gerechtsgebouw worden binnen geleid. De Turnhoutse Magistratuur in volle actie zal altijd op m’n netvlies gebrand blijven.

Vervolgens zien we in de verte langs de kasteelbrug een groep mensen komen aanlopen waarvan ik vermoed dat deze voor de demonstratie voor Marcel Vervloesem komen. Ik steek m’n hand op en roep hard hallo. Het blijken Jan Boeykens , Ad van Rooij en nog een aantal prominente activisten te zijn. Tot mijn aangename verrassing blijkt ook een oude vriend Hans Mauritz tot het gezelschap te behoren. Ik raak in gesprek met Hans en nog twee andere observanten afgereisd vanuit Eindhoven
voegen zich bij ons. Hans is druk bezig met het publiceren van een aantal boeken, zie o.a deoordopjesmoord.nl . Het gezelschap Jan Boeykens, Ad van Rooij loopt weer verder. Op een gegeven moment blijkt dat de drie heren aan de pils drie stillen zijn die de boel nauwlettend in de gaten houden. Niet veel later verschijnt er een politie busje die bij ons stopt en wil weten wie we zijn en wat we hier doen en begint om identificatie te vragen.  Mauritz toont z’n rijbewijs. Ik had echter die spullen in m’n auto liggen, en toon in plaats daarvan mijn kaartje, wat voorlopig afdoende blijkt te zijn.

De agent vraagt waarom ik naar Turnhout ben gekomen, en verklaar hem dat ik eigenlijk de parket wacht had willen benaderen om te vragen waarom Marcel Vervloesem onterecht vastzit en waarom men geen rekening houdt met zijn suikerziekte. Suikerziekte is de meest gemene en gevaarlijkste ziekte die er is en dat bewuste veronachtzaming hiervan kan leiden tot de patiënt zijn dood. Ik vertel ook dat het vreemd is dat het Arrondissement Antwerpen alle verdenking tegen Vervloesem heeft
laten vallen en waarom Arrondissement Turnhout daarop niet reageert. Is Turnhout met haar feudaal Gerechts Kasteel soms een autonome juridische entiteit in België die zich tot op de dag van vandaag bedient van middeleeuwse gebruiken, waar onder zelfs een zo genaamde ‘vergeet put’?

De bekende activisten en demonstranten worden in Turnhout blijkbaar met rust gelaten, de onbekende gezichten worden blijkbaar nauwkeurig in kaart gebracht.

De twee observanten uit Eindhoven hebben echter problemen, maar worden voorlopig met rust gelaten. We lopen in de richting van het plein en vervolgens door naar het begin van het winkelcentrum. Daar op de hoek bij een opzichtig standbeeld wat de innige omhelzing van Adam en Eva moet voorstellen, begint een paar minuten later opnieuw de poppenkast. Hetzelfde politie-busje parkeert, met zeer veel moeite, het is namelijk erg druk, net om de hoek en komt opnieuw ‘buurten’ en vraagt opnieuw naar een geldige identificatie van de twee Eindhovenaren. Er zijn wat problemen. ‘Waar zijn jullie geparkeerd dan?’ ‘In een parkeer garage’. ‘Welke precies?’ ‘Ja een parkeer garage’. De Eindhovenaar begint zich mateloos te irriteren. Na lang wachten, met een politieagent veelvuldig aan de mobile politie intercom, mogen we weer doorlopen. We lopen met z’n vieren weer terug naar het plein voor het Gerechts Kasteel waar eindelijk de groep Morkhoven en anderen zich prominent manifesteren met flyers en dergelijke. Wij voegen ons bij de groep en nog geen minuut later probeert een zwarte ongewassen en smerige Skoda Station bak zich door onze groep heen te loodsen. De inzittenden zijn exact dezelfde drie figuren, die een pilske op het terras hadden gedronken. De stillen dus. Niet veel later verschijnt het politiebusje
met dezelfde agenten.

Iemand met een Megafoon wordt zeer opzichtig van dit apparaat bevrijdt. Een van de Eindhovenaren komt in de problemen en wordt gearresteerd, wat wordt gefilmd door een van de mensen van de groep Morkhoven en dat terwijl de Eindhovenaren en trouwens ook ‘old hand’ Hans Mauritz tegen me vertelden eigenlijk meer voor research en observatie naar Turnhout te zijn gekomen.

De groep Morkhoven en Ad van Rooij vertrekken weer, het is inmiddels kwart voor vier, om elders wat materiaal te presenteren. Mauritz en ik besluiten echter om weer de terug reis aan te vangen.

Met vriendelijke groeten,

Robert

http://www.argusoog.org/verslag-van-de-demonstratie-vrijl...

 

Commentaren

Open Brief 15.4.2012

Beste Mevrouw,

Betreft: gevangenis Turnhout

Of Turtelboom nu een verleden geërfd heeft of niet. Zij kan niet lijdzaam blijven toezien. Zij heeft ook haar kabinietsmedewerkers en partijcollega's nog waarop zij kan rekenen. Ze staat er niet alleen voor. En bovendien kan zij zich baseren op de toepassing van de gevangeniswet. Waarop wacht zij eigenljk? Men kan toch niet BLIJVEN ZWIJGEN over zulke groffe toestanden !

Het is in ieder geval geen goede zaak voor haar partij. Want er zijn duizenden mensen die deze zaak al jarenlang mee opvolgen zonder dat zij zich daarom daadwerkleijk inzetten.
En wat moet de VLD nog beginnen indien Marcel als een hond iin de gevangenis zou overlijden ? De VLD heeft een 'bijzondere aandacht voor mensenrechten en gezondheidszorg'? De VLD 'is bezorgd voor het welzijn van de gevangenen en de minderbegoeden in onze samenleving'' ?
En wees een beetje eerlijk over die 'zero tolerantie tegen criminaliteit' die de Open VLD nu preekt terwijl zij de meest ergelijke strafrechterlijke feiten goedkeurt.

De VLD moet niet geloven dat zij met het langzaam maar zeker uit de weg laten ruimen van Marcel, onze akties zal kunnen stoppen. We gaan die vuile was van de liberalen onophoudelijk en in alle talen bekend maken als zij niet recht door zee is in deze zaak.

Met vriendelijke groet.

Gepost door: Jan Boeykens | 15-04-12

De commentaren zijn gesloten.