03-05-12

De Belgische inlichtingendiensten mogen ALLES

BelgischeGrondwet.jpg'Binnenkort mogen de twee inlichtingendiensten van ons land, de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst, onder meer bankrekeningen inkijken, e-mails onderscheppen, telefoons afluisteren, huizen doorzoeken, binnenbreken in computers en fictieve bedrijven oprichten', zegt het onderhavig artikel. Maar dat maakt weinig verschil uit.  Al die zaken gebeuren nu al, zonder toezicht....

-----

31/07/'10  De Belgische inlichtingendiensten dreigen vanaf 1 september in een juridische chaos te verzeilen. Dan gaat een nieuwe wet van kracht die de diensten meer bevoegdheden geeft, maar de regering heeft nog geen nieuwe toezichtscommissie benoemd. 

Binnenkort mogen de twee inlichtingendiensten van ons land, de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst, onder meer bankrekeningen inkijken, e-mails onderscheppen, telefoons afluisteren, huizen doorzoeken, binnenbreken in computers en fictieve bedrijven oprichten. Een toezichtscommissie moet wel steeds toestemming geven voor deze inlichtingenmethodes.

Volgens De Tijd heeft de regering deze commissie nog steeds niet benoemd. Aangezien het om staatsveiligheid gaat, was er een akkoord dat de uittredende regering van lopende zaken deze beslissing toch zou nemen. De uitvoeringsbesluiten zijn echter nog niet gepubliceerd. "Ze zitten nog bij de Raad van State en moeten dan nog naar de ministerraad", klinkt het bij de bestaande toezichthouder Comité I.

Welke bevoegdheden de staatsveiligheid op 1 september bijkrijgt en wat die controlecommissie precies mag doen, leest U op de expertenpagina van John De Wit

 

http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid958901/juridische-chaos-dreigt-voor-inlichtingendiensten.aspx

De commentaren zijn gesloten.